Declaratia privind cea de-a doua reuniune a Comitetului de Urgenta RSI privind focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest, 2014

Declaratie OMS

22 septembrie 2014

Cea de a doua intalnire a Comitetului de Urgenta convocat de catre Directorul General OMS sub incidenta RSI 2005 cu privire la epidemia produsa de infectia cu virus Ebola din  Africa de Vest 2014  (EVD, sau "Ebola") a avut loc prin teleconferinta in perioada 16-21 septembrie 2014.

Urmatoarele state afectate: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria si Senegal au  actualizat informatiile privind situatia epidemiei de infectie cu virus Ebola, inclusiv progresele inregistrate in aplicarea recomandarilor temporare emise de Comitetul de Urgenta.

Comitetul, a recunoscut si a apreciat eforturile depuse de statele afectate, insa a identificat o serie de domenii in care este nevoie urgenta de mai multe masuri si de o atentie crescuta. In special, Comitetul a remarcat:

• Anularea zborurilor si alte restrictii de calatorie continua sa se izoleze tarile afectate, avand ca rezultat consecinte economice negative, impiedica eforturile de ajutorare si interventie, riscand raspandirea internationala a bolii. Comitetul a repetat cu fermitate ca nu ar trebui sa fie nici o interdictie pentru calatorii sau pentru comertul international, cu exceptia restrictiilor prezentate in recomandarile anterioare privind calatoriile pentru cazurile si contactii EVD .

• Comitetul a recomandat tarilor afectate sa discute cu sectorul transporturilor, in special al aviatiei si sectoarele maritime, pentru a facilita o intelegere reciproca pentru a elabora un raspuns coordonat.

• In cazul  statelor cu  transmitere intensa si pe scara larga sunt necesare masuri suplimentare extraordinare, cum ar fi de carantina. Statele trebuie sa se asigure: ca masurile luate sunt proportionale, bazate pe dovezi si pe informatii precise si sa puna la dispozitia populatiei afectate servicii esentiale si facilitati,inclusiv hrana si apa.

• Multi voluntari si-au pierdut viata in timpul activitatilor de raspuns; de aceea Comitetul a subliniat faptul ca tarile afectate trebuie sa se asigure ca personalul medical primeste:

-          masuri adecvate de siguranta si de protectie;

-          educatie si formare corespunzatoare privind prevenirea si controlul infectiilor;

-          sprijin pentru familiile cadrelor medicale decedate;

-          accesul la serviciile de sanatate adecvate, in special pentru cadrele medicale de la nivel international.

• Provocari in aplicarea masurilor standard de control a infectiei cu virus Ebola (descoperirea cazului si urmarirea contactilor, managementul de caz, inmormantare in conditii de siguranta, mobilizare sociala) in tarile afectate necesita masuri suplimentare pentru a spori punerea in aplicare a acestora, inclusiv prin implicarea comunitatii in zonele cu transmitere intensa.

• Toate statele ar trebui sa consolideze starea de pregatire, validarea planurilor de pregatire si sa verifice starea lor de pregatire prin simulari si instruirea adecvata a personalului.

Comitetul a subliniat importanta continuarii sprijinului acordat de catre OMS si de catre alti parteneri nationali si internationali fata de punerea in aplicare eficienta si monitorizarea acestor recomandari. Comitetul a subliniat, de asemenea, necesitatea: de mobilizare sporita si coordonare a resurselor pentru a facilita eforturile de raspuns; de angajare a cercetatorilor de la nivel mondial si de a aborda oportunitati de cercetare-cheie (de exemplu mutatii ale virusului, efectul modelelor pe baza strategiilor de intrare/iesire, eficacitatea diferitelormasuri de sanatate publica care se refera direct la controlul infectiei cu virus Ebola, incluzand  infectia si protectia personalului medical, interventii medicale noi/neinregistrate).

Pe baza acestor recomandari si a informatiilor luate in considerare de catre Comitet, Directorul General a fost de acord cu evaluarea Comitetului, si a declarat ca focarul de infectie cu virus Ebola din 2014 in Africa de Vest continua sa constituie o urgenta de sanatate publica de importanta internationala. Directorul General a extins recomandarile temporare emise in 08 august 2014 in cadrul RSI, mentionând clarificarile suplimentare prevazute in legatura cu recomandarile. Directorul General a multumit membrilor Comitetului si le-a solicitat reevaluarea acestei situatii in termen de trei luni.

Documentul in original, in limba engelza, poate fi accesat aici (http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2014/ebola-2nd-ihr-meeting/en/ )